"ВЕСНУ ЗУСТРІЧАЄМО З ІВАСЮКОМ"

1 березня 2024

1 березня в актовій залі Рівненського обласного краєзнавчого музею відбувся захід, присвячений 75-річчю з дня народження Володимира Івасюка — українського композитора-виконавця, музиканта, мультиінструменталіста, поета.
У 1994 році йому присвоєно Шевченківську премію, а 2009 року звання Герой України (посмертно). Володимир Івасюк був одним із основоположників української естрадної музики. Автор 107 пісень, 53 інструментальних творів, музики до кількох вистав, професійний лікар, скрипаль, грав на фортепіано, віолончелі, гітарі, виконавець пісень, живописець.
Розпочав захід директор РОКМ Олександр Булига, який подякував перш за все Збройним Силам України за захист і підкреслив неосяжність творчого спадку Володимира Івасюка та його вплив на збереження української ідентичності. Присутні переглянули фрагмент документальної стрічки «Феномен Івасюка» Віталія Гордійчука (Загін Кіноманів).
До виступу була запрошена рідна сестра митця – кандидатка філологічних наук Оксана Івасюк. Пані Оксана поділилася спогадами про брата та батьків, дозволила присутнім зазирнути за лаштунки життя родини. За її словами мати та батько прагнули виховати Володимира в музиці та мистецтві, а сам він виріс талановитою, співучою і дуже сміливою людиною, чим вона не може не пишатись.
Директор Рівненського академічного обласного театру ляльок Володимир Данилюк та заслужений артист України Станіслав Лозовський оголосили про розпочату роботу над виставою за мотивами біографічної повісті «Монолог перед обличчям сина» Михайла Івасюка, батька композитора. Автором і режисером виступає Станіслав Лозовський.
Напередодні ювілею Володимира Івасюка про нього розповіли ті, хто знав його особисто, хто виконує його твори і хто захоплюється його творчістю: кандидат історичних наук, доцент Чернівецького Національного університету Тадей Яценюк, рівненський лікар Ярослав Піц, заслужений артист України та фронтмент рок-гурту «Незаймана Земля» (лауреати першого фестивалю «Червона Рута») Леонід Репета, голова Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Рівненської області, який був в оргкомітеті Першого фестивалю Червона Рута в секції фольклору та етнографії Сергій Лейчук, музикант та гітарист гурту «Жива Вода» 70-х рр. ХХ ст. Чернівецької філармонії Володимир Жуковський, журналіст і фотограф Роман Островський з Тернопілля.
Записали відеопривітання відомі лауреати фестивалю «Червона Рута»: народна артистка України Марія Бурмака, український музикант та автор пісень Тарас Житинський, народний артист України Олександр Пономарьов. Прозвучала на заході композиція Володимира Івасюка «Суха верба» у виконанні Молодіжного симфонічного оркестру України під диригуванням Оксани Линів (у записі).
Головний спеціаліст Управління культури і туризму Рівненської ОВА, член Національної спілки кобзарів України та член суддівської ради фестивалю «Червона Рута» Назар Волощук презентував гостям ініціативи з вшанування та проведену меморіалізацію постаті Володимира Івасюка в Україні останніх десятиліть. На завершення пан Назар зачитав вірш Василя Баслядинського "Закатований співець" та виконав одну з перших пісень Івасюка «Відлітали журавлі» (слова Віктора Миколайчука), акомпануючи собі віртуозною грою на бандурі.
Після закінчення основної частини вшанування пам’яті Володимира Івасюка частина присутніх відвідала вулицю у м. Рівне, названу на честь композитора, де був виконаний знаменитий безсмертний хіт «Червона Рута».