ЗАХІД ПАМ’ЯТІ: САГРИНЬ (1944 – 2024) «ЛЮДИНА ЖИВЕ ДОТИ, ДОПОКИ Є В ПАМ’ЯТІ НАЩАДКІВ»

11 березня 2024

11 березня 2024 року в актовій залі Рівненського обласного краєзнавчого музею відбувся захід, приурочений пам’яті жертв знищення українського населення польськими бойовиками у селі Сагрин 10-11 березня 1944 р.

Директор НВК «Колегіум», голова громадської організації «Суспільно-громадське товариство «Забужжя» Петро Куделя розповів про події першої половини XX ст., які відбувалися на наших теренах, зокрема на Холмщині, що нині входить до складу Польщі. Пан Петро торкнувся наступних тем: дій німецької окупаційної влади і польского уряду, створення і діяльності УПА, діяльності Армії Крайової, Волинської трагедії. Окремою трагічною сторінкою української історії стало знищення українського населення в Сагрині, що відбулося 10-11 березня 1944 року. Петро Іванович детально висвітлив хронологію трагедії в українському селі – від відомих учасників акції, світлин з місця подій до сучасного вшанування пам’яті жертв на кладовищі та біля пам’ятника, на якому викарбувано понад 600 імен загиблих. Загалом, за різними оцінками, у Сагрині було вбито від 800 до 1000 етнічних українців.

Завершуючи доповідь, пан Петро передав музею книги, а саме: О. Колянчука «За нашу і вашу свободу 1917-1921», Ю. Макара, М. Горного, В. Макара, А. Салюка «Від депортації до депортації» (три томи).

Спогадами про примусову депортацію поділився свідок тих подій – Олексій Ярмощук, який також подарував РОКМ авторські книги.

Члени «Суспільно-громадського товариства «Забужжя» та інші гості заходу мали змогу задати питання та обговорити події минулого разом із очільником організації паном Петром Куделею.