СПІЛЬНИЙ ВОРКШОП З ВИКЛАДАЧАМИ ТА СТУДЕНТАМИ ФІПМВ РДГУ У РАМКАХ НАУКОВОГО ПРОЕКТУ «ІСТОРИЧНА ФЕМІНОЛОГІЯ»

13 березня 2024

13 березня 2024 року у залі «Творці історії» Рівненського обласного краєзнавчого музею» відбувся спільний захід з викладачами та студентами факультету історії, політології та міжнародних відносин Рівненського державного гуманітарного університету у рамках наукового проекту «Історична фемінологія». Тема воркшопу (семінару) – «Жінка на війні. We can do it!», яка охопила різноманітні напрямки ролі жінок у світовій історії.

На заході було презентоване видання Moldova-Institut Leipzig авторів Клауса Бохманна, Васілє Думбраве, Нижнікової Світлани, Понипаляк Аліни, Телухи Світлани, Шишкіної Євгенії «Невимовне: історії українок про російське вторгнення та евакуацію до Німеччини». Книга зібрала у собі спогади постраждалих під час повномасштабного вторгнення жінок та була опублікована у Кишиневі (Молдова) у 2023 році. 

Розпочала виступи т.в.о. зав. відділу історії РОКМ Черницька Інна, яка розповіла присутнім долі п’яти жінок, учасниць російсько-української війни – медикинь та захисниць «Азовсталі». Викладачі і студенти ФІПМВ РДГУ, зокрема доцент кафедри всесвітньої історії Ольга Сєвєрова, доцент кафедри історії України Юлія Візітів та члени студентського наукового гуртка «Родовід», включили у свої виступи наступні теми: жінки-полководці, роль жінок в ОУН та УПА, жінки в роки Другої світової війни, окремі визначні жіночі постаті в історії XX ст., медичне волонтерство, українки у російському полоні, героїні сучасної російсько-української війни, трагедія жінки-матері у часи війни тощо.

Завершили захід обговореннями матеріалу, підбиттям підсумків воркшопу та визначенням сучасного стану гендерної репрезентації у різних сферах суспільного життя.