ЗАХІД ПАМ'ЯТІ АННИ ВАЛЕНТИНОВИЧ - СПІВЗАСНОВНИЦІ ПОЛЬСЬКОЇ НЕЗАЛЕЖНОЇ ПРОФСПІЛКИ "СОЛІДАРНІСТЬ"

10 квітня 2024

10 квітня 2024 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбувся захід пам’яті співзасновниці польської незалежної профспілки «Солідарність» Анни Валентинович. Організований за ініціативи РОКМ та ГО «Культурно-просвітницький центр ім. Томаша Оскара Сосновського».

Анна Валентинович (у дівоцтві Любчик) народилася у 1929 році у селі Сінне, що знаходилось на теренах сучасної Рівненської області. За походженням пані Анна була етнічною українкою, що довгий час замовчувалось польською стороною. У 1943 році Анна виїхала до Варшави разом із родиною, в якій працювала служницею, а згодом до Гданську. Там Валентинович працювала зварювальницею на корабельні протягом наступних тридцяти років.   

За п’ять місяців до пенсії її звільнили з роботи. Невдовзі після Валентинович з роботи звільнили й іншого працівника корабельні – Леха Валенсу. Це стало приводом до початку страйку під час якого виникла незалежна профспілка «Солідарність». Профспілка згодом переросла в широкий суспільно-політичний рух і зробила значний внесок у боротьбу польського народу з комуністичним режимом, а Лех Валенса став президентом Польщі.

Анна Валентинович загинула 10 квітня 2010 року у смоленській авіакатастрофі разом з президентом Лехом Качинським. Їй було 80 років.

Розпочав захід директор Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександр Булига. До слова був запрошений керівник Культурно-просвітницького центру ім. Т. О. Сосновського Ярослав Ковальчук, який підкреслив визначну роль Анни Валентинович в історії Польщі – «героїні двох народів», першої у лавах антикомуністичної боротьби.

На заході виступили також просвітники, представники громадськості та діячі культури:

  • гощанський історик і краєзнавець, земляк Анни Валентинович Валерій Скоцик;
  • очільниця ГО «Інтелектуальний жіночий клуб «Волинська азалія» Ерна Шевчук, яка мала можливість особисто поспілкуватися з пані Анною;
  • голова ГО «Культурно-просвітницького центру ім. Тадеуша Чацкого» Олександр Радіца, який був особисто присутній на похованні загиблих внаслідок смоленської катастрофи;
  • історикиня та краєзнавиця Валентина Данілічева;
  • директор НВК «Колегіум», голова громадської організації «Суспільно-громадське товариство «Забужжя» Петро Куделя.

На завершення заходу присутні переглянули відеоряд про презентацію виставки «Анна Валентинович – героїня двох народів», вперше експоновану у м. Київ біля Будинку профспілок.