ПОЧАЇВСЬКІ СТАРОДРУКИ З КОЛЕКЦІЇ РОКМ

17 квітня 2024

17 квітня 2024 р. о 12.00 год у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Почаївські стародруки з колекції РОКМ».

Вона приурочена до 290-ї річниці з дня виходу «Служебника» (1734) - першої книги, яка була надрукована у почаївській друкарні та Дня пам’яток історії та культури.

Виставка стала певним підсумком музейного проєкту з оцифрування «Українські стародруки з фондів РОКМ». Усі оцифровані книги виставлені на офіційному сайті РОКМ за посиланням

http://museum.rv.gov.ua/rukopisi-ta-starodruki-z-fondiv-rokm/pochayiv/

Колекція стародрукованих книг Рівненського обласного краєзнавчого музею почала формуватися з 1972 року. Із усього зібрання, яке містить на сьогодні близько 120 книг з львівської, київської та почаївської друкарень, на виставці представлено 26 почаївських стародруків.

Серед українських стародруків книги почаївської друкарні відрізнялася використанням живої української мови та ошатного мистецького оформлення. У стародрукованих виданнях літургійного змісту основною частиною де зафіксовані численні випадки проникнення одиниць української мови стали передмови, післямови, тлумачення богослужбових текстів.

На виставці представлені перші видання «Служебник» (1734, 1735 рр.), «Апостол» (1759 р.), «Євангелія» (1759, 1771, 1780 рр.) тощо.

До слова були запрошені:

- Юзеф Нікольченко, доцент кафедри культурології Маріупольського державного університету, Заслужений працівник культури України. Більше 50 років тому він починав роботу над створенням колекції стародруків, працюючи в музеї. Юзеф Мойсейович подякував науковцям за титанічну роботу по збільшенню колекції, її оцифруванню;

- Василь Ільчишин, директор Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника відмітив, що виставка дуже дотична до роботи їхнього музею і висловив впевненість у подальшій плідній співпраці по дослідженню стародруків.

 Організатори виставки:

Ольга Морозова - завідувачка сектору впровадження цифрових технологій;

Віктор Луц – заслужений працівник культури України, старший науковий співробітник сектору мистецтв.