ДИСПУТ «СКІЛЬКИ РОКІВ РІВНОМУ?»

24 квітня 2024

24 квітня 2024 року в Літературному музеї Уласа Самчука відбувся диспут на тему – «Скільки років Рівному?»

У заході взяли участь музейники, працівники культури, просвітяни, громадські діячі, письменники та митці Рівного, які активно долучилися до обговорення основного питання зустрічі.

З вітальним словом до присутніх звернувся завідуючий музею, заслужений працівник культури України Микола Федоришин. Краєзнавець запропонував детально розібрати офіційну дату заснування міста, а саме її вірогідне походження та історичні реалії періоду затвердження.

Голова Історичного товариства Рівного Ігор Солоненко детально проаналізував першу писемну згадку про місто, яка міститься у документі від 1434 року, а саме у привілеї Великого князя Свидригайла. Візуально були продемонстровані усі сторони документу і пов’язані з ним записи та речі (фото).

Письменник, краєзнавець, заслужений журналіст України Євген Шморгун поділився спогадами про часи СРСР, коли відбувалося затвердження дати заснування Рівного за 1283 роком. Таке рішення було продиктоване бажанням отримати фінансування від влади.

Від імені Управління культури і туризму Рівненської ОВА виступив головний спеціаліст Назар Волощук, який висловив офіційну позицію у питанні встановлення нової прийнятної та історично обґрунтованої дати заснування міста. Пан Назар закликав до аргументованої ініціативи зі сторони дослідників, науковців, істориків та громадських діячів Рівного.

Заступниця директора Рівненської гімназії №3 Лариса Сотнійчук запропонувала алгоритми дослідження цієї теми та подальшого просування результатів задля їх офіційного затвердження.

Диспут закінчився врученням подяки від імені Літературного музею Уласа Самчука Ігору Солоненко за дослідження і популяризацію першої писемної згадки про Рівне.