ПРЕЗЕНТАЦІЯ ВИСТАВКИ "СПАДОК"

30 квітня 2024

30 квітня 2024 р. у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація виставки «СПАДОК», на якій представлена колекція народного одягу Закладу професійної (професійно-технічної) освіти «Рівненський професійний коледж індустрії моди і краси».

Розпочав захід заступник директора Дмитро Маслов, який підкреслив неповторність, яскравість, весняність виставки.

Завітала до музею начальниця обласного управління культури і туризму Рівненської облдержадміністрації Любов Романюк, яка висловила щиру подяку керівництву, викладачам та студентам коледжу за неймовірну красу виставки, за ту нитку, що зв'язує нашу історію і культуру.

З вітальним словом виступив директор коледжу Олександр Марунич, який представив гостям кращі роботи викладачів та студентів закладу. Ведучою презентації була Тетяна Пархоменко – завідувачка сектору етнографії Рівненського обласного краєзнавчого музею, яка разом зі своїми працівниками сектору готували виставку. Науковиця зазначила, що виставка є підсумком колективної праці викладачів та учнів одного з провідних професійних закладів міста. Талановиті майстри успішно передають свої знання та досвід на заняттях із крою та вишивки. З метою популяризації народного мистецтва вони дбають про поповнення експозиції відомчого «Музею вишивки».

Гостям було запропоновано відео «Лелеки» + дефіле Лелеки. Образ «Лелеки», створений майстрами виробничого навчання з кравецької справи: Оксаною Кравчук, Марією Новак, Юлію Савицькою та Русланою Стасюк. Дефіле здійснила модель Марія Дячук із Зразкової учнівської модельної агенції «Стиль і мода». Креативна сукня була створена під час війни - 2023 року. Вперше її показ відбувся на минулорічному Всеукраїнському конкурсі професійної майстерності «Прорив легкої промисловості» у Києві.

Ліричним доповненням заходу стала пісня  «Місяць», створена в рамках музичного проекту «Спільна мова» Валерія Безсало, який є композитором-аранжувальником і керівником вокального гуртка закладу.

Автор слів рівненський поет-пісняр Павло Павелко. Виконавцями виступили Марчук Анна та Пилипюк Кіра.

Ще одним зворушливим виступом стала композиція на пісню «Слава Україні» у виконанні Зразкової учнівської модельної агенції «Стиль і мода». Солістка - Діана Немчук. Керівник вокального гуртка Людмила Шмайхель та керівник Зразкової учнівської модельної агенції «Стиль і мода» Галина Концемал-Товста.

Поділилася своїми враженнями від представлених на виставці робіт Алла Українець – старша наукова співробітниця музею, заслужений працівник культури України. Етнографиня підкреслила, що виставка заслуговує, щоб її подивилося якомога більше рівнян і гостей міста.

Бажаючі зможуть ознайомитися з мистецькими роботами талановитих учнів закладу включно по 9 червня.

Завершився захід спільним фотографуванням на згадку.

Тетяна Каук - ст. науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та комунікацій Рівненського обласного краєзнавчого музею