ВИСТАВКА "ПРАВОСЛАВНІ ХРАМИ РІВНЕНЩИНИ НА ФОТО 1950 РОКУ"

1 травня 2024

1 травня 2024 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Православні храми Рівненщини на фото 1950 року». Для огляду представлено 173 збережених світлин дерев’яних церков Рівненщини із колекції єпископа Іова (у миру – Василь Коновалюк). Ціль створення світлин та їхні автори залишаються невідомими, однак сама колекція становить велику цінність, особливо для Рівненської громади. Фотографії доповнюють вітрини з працями дослідників сакральної архітектури Рівненщини та ключі від старовинних церков. Організаторами та ініціаторами виставки стали працівниці сектору обліку музейних цінностей Галина Данильчук та Олена Семенович.   

Розпочав захід і звернувся з вітаннями до присутніх директор РОКМ Олександр Булига. Модератор відкриття пані Галина підкреслила важливість збереження нашої духовної та архітектурної спадщини. За словами Галини Данильчук загальна кількість фотографій у колекції сягає майже 400, а на їхніх зворотах містяться різноманітні підписи та прізвища священників.

Владика Іов поділився з присутніми історією виявлення світлин в архівах в 1990-х рр. та про те, як вони потрапили у його власність.

Професор кафедри архітектури та середовищного дизайну НУВГП Петро Ричков розповів про роботу кафедри, яка долучалася до збереження архітектурних пам’яток та подарував отцю Іову ілюстрований каталог дерев’яних церков Рівненської області.

Завідувачка та професорка кафедри архітектури та середовищного дизайну НУВГП Ольга Михайлишин зауважила, що дерев’яні храми є особливістю нашого краю, адже більшість з них збереглася до наших часів.

Головний спеціаліст Управління культури і туризму Назар Волощук поділився історією свого роду, серед яких було декілька поколінь священників.

Захід завершився спільними обговореннями та ознайомленням зі світлинами. Виставка діятиме для рівнян та гостей міста протягом місяця.