ЗАХІД «3 ТРАВНЯ – ДЕНЬ КОНСТИТУЦІЇ ПОЛЬЩІ»

3 травня 2024

3 травня 2024 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбувся захід з нагоди Дня Конституції Республіка Польща, прийнятої 3 травня 1791 року. Вважається, що польська Конституція була першою у Європі та другою у світі (після американської 1787 року). Основний державний документ був прийнятий протягом складних для країни часів – між першим (1772) та другим (1793) поділами Речі Посполитої.

Розпочав захід директор РОКМ Олександр Булига, який коротко нагадав події, що супроводжували прийняття Конституції у 1791 році та те, як вона пов’язана з містом Рівне. Присутні переглянули відеорепортаж про святкування 3 травня у самій Польщі.

Історик та краєзнавець Валентина Данілічева розповіла історію Польської держави, виділивши основні віхи та визначні дати, зокрема: Чотирирічний Сейм, прийняття першої та другої Конституцій, розподіли Польщі, роль Тадеуша Костюшка – героя двох народів, масштабні повстання поляків у XIX ст. проти російської влади, здобуття незалежності та відновлення державності на початку XX ст. тощо. Була згадана на зустрічі і Конституція Пилипа Орлика 1710 року.

На заході також виступили:

  • голова Культурно-просвітницького центру ім. Томаша Сосновського Ярослав Ковальчук;
  • заслужений працівник культури України, завідувач музею Уласа Самчука Микола Федоришин;
  • краєзнавець, журналіст і історик Чеслав Хитрий;
  • вчителька історії Рівненського ліцею №1 Вікторія Рибачок.