ПРЕЗЕНТАЦІЯ ВИСТАВКИ «ІСТОРІЯ ПЕРЕСОПНИЦЬКОГО ЄВАНГЕЛІЯ»

9 травня 2024

9 травня 2024 р. у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття пересувної банерної виставки "Історія Пересопницького Євангелія".

Розпочав захід Олександр Булига – директор Рівненського обласного краєзнавчого музею, який відмітив, що виставка приурочена 875–річчю першої літописної згадки села Пересопниця, до дня слов’янської писемності, до Дня Європи і організована вона спільно з КЗ "Культурно-археологічний центр "Пересопниця".

Солодуха Іван Олександрович – керівник КАЦ "Пересопниця", зазначив, що ми пишаємось, що така безцінна пам'ятка української писемності пов'язана з нашим краєм, вона є символом інавгурації президентів України. Пан Іван запросив гостей виставки на святкування першої літописної згадки села Пересопниця.

Віта Коцюбайло – т.в.о. завідувача відділу археології та реставрації краєзнавчого музею, зробила короткий екскурс по виставці. Науковиця підкреслила, що Пересопницьке Євангеліє – це не просто книга, це символ української духовності та культури. Це один з перших перекладів біблійного тексту на староукраїнську мову, що робить його безцінною пам'яткою української писемності. Доповнює банерну виставку аудіогід, що встановлений за допомогою QR-коду.

На заході виступив Микола Федоришин – завідувач Літературного музею У. Самчука, заслужений працівник культури України, який довгий час був директором КАЦ «Пересопниця», займався вивченням і дослідженням Пересопниці, написав і видав про свої дослідження багато книг, статтей.

Завідувачка сектору впровадження цифрових технологій Ольга Морозова наголосила, що за допомогою QR-коду можна буде познайомитися з виставкою усім бажаючим, розповіла про історію міста Пересопниці, проведені на її території розкопки.

Віктор Луц, заслужений працівник культури України, музейник, дослідник, познайомив з доповненням виставки: фотографіями розкопок, літературою, експонатами з фондів музею. Він зазначив, що рівень написання «Пересопницького Євангелія» унікальний по якості, по шрифтам, по малюнках, по зв'язкамз європейським країнами.

Завершився захід поетичним словом відомого рівненського поета, письменника Ярослава Марчука – «Сонет про Першокнигу».

Тетяна Каук - ст. науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та комунікацій Рівненського обласного краєзнавчого музею