МУЗЕЙНІ ГОСТИНИ 2024

26 травня 2024

26 травня у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося традиційне фольклорно-етнографічне свято «Музейні гостини». Благодійною метою свята був збір коштів на підтримку пораненого бійця Василя Гуляка, жителя с. Тараканів Дубенського р-ну, який під час виконання бойового завдання втратив три кінцівки і потребує лікування та протезування (було зібрано 86 тис. грн.)
З вітальними словами до гостей свята «Музейні Гостини» урочисто звернулися директор музею О.Булига, заступник голови обласної ради. Олексій Бучинський, начальниця Управління культури і туризму ОДА Любов Романюк. Благословив проведення свята протоієрей Сергій Лучанін. Ведучою свята виступила Олена Семенович, завідувачка сектору обліку музейних цінностей.
На подвір'ї музею звучав виступ військового духового оркестру ОК «Захід», був проведений дефіле-показ традиційних народних костюмів із колекції Алли та Юрія Ковальчуків. В цьому році вперше сцена для виступів розмістилася в старовинному музейному парку.
На святі були представлені різні напрямки декоративно-ужиткового мистецтва: вишивка, ткацтво, гончарство, писанкарство, кераміка, ручна вибійка, витинкарство, різьбярство, народна іграшка, а також вироби з бісеру, скла, шкіри, соломи, глини, лози, дерева, трави, полімерної глини тощо; майстер-класи (гончарство, полімерна глина, ткацтво, виготовлення сувенірів); концертна програма, у якій взяли участь кращі фольклорні гурти та виконавці міста і Ріненської обл.
У святі взяли участь близько 200 народних майстрів із Рівненської, Волинської, Івано-Франківської, Тернопільської областей та ВПО (Харків, Донеччина).
Музичною родзинкою свята став виступ Заслуженої артистки України Олена Білоконь.
Традиційними стравами гостей свята пригощали Смизька, Бабинська, Радивилівська селищні громади.
В рамках свята курсував тролейбус №1 за історичним маршрутом «Мототрек – РЗВА», який перевозив рівнян та гостей міста на «Музейні Гостини».
Щиро дякуємо Вікторії Шинкаренко та КЗ «Будинок ветеранів» за надану сувенірну продукцію,кошти з реалізації якої були передані бійцю Василю Гуляку.