ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ «ЦІКАВО ПРО МОЛОКО...»

30 травня 2024

30 травня 2024 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Цікаво про молоко…», приуроченій до Всесвітнього дня молока, що відзначається 1 червня. Свято заснували у 2001 році за ініціативою Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН. Мета — популяризація молока і молочних продуктів серед людей, а також інформування населення про діяльність, пов'язану з молоком і молочним виробництвом.

У фондах Рівненського краєзнавчого музею зберігається чимало раритетних предметів, які мають відношення до цього цінного продукту, зокрема серед експонатів: живописні полотна, графічні роботи, фотографії, доїльний апарат з колгоспної ферми 1980-х рр., іграшки, дерев’яні маслобійки, прес-форми для виготовлення сиру, глиняні горщики (гладилки), металеві бідончики, скляні пляшки часів СРСР, маслянки старовинні металеві і сучасні фарфорові, різноманітні молочники, зразки молочної продукції молокопереробних підприємств Рівненщини.

Розпочав захід директор РОКМ Олександр Булига, який подякував сектору обліку музейних цінностей за створення та організацію виставки та підкреслив її актуальність – нині в Рівненській області діє Комплексна програма по розвитку агропромислового комплексу на 2023-2025 рр.

Старша наукова співробітниця сектору обліку музейних цінностей Галина Данильчук розповіла, що виставка є ілюстративною розповіддю про значення молока в житті людини, про ставлення людства до утримання та вигодовування корів на різних етапах суспільного життя. Організація заходу – є першою спробою музею відзначити у Рівному Всесвітній день молока.

Відкриття закінчилось у теплій атмосфері спільним частуванням цукерок «Корівки».